Are you ready for your first job? Are you REALLY ready? Find out at #Ready4WorkMY! http://my.sharings.cc/p/6dn1E

Remaja Hilang Di Villa Nabila Telah Ditemui

Remaja, Izzat Izzudin Husin dilaporkan hilang Sabtu lalu telah ditemui di Flat Desa Mutiara, Johor Bahru, Johor, selepas tengah malam tadi.




Pada ketika entri ini ditulis Izzat dan 2 rakan, lelaki dan perempuan sedang dirakamkan kenyataan di Balai Polis Bandar Dato On. Saya bersama wartawan, Zulhazri Abu Bakar berada di luar balai. Tiada media lain bersama kami.

Maklumat disalurkan kepada kami oleh sumber berkredibiliti.

Sidang akhbar akan diadakan oleh Ketua Polis Johor.

Sumber  : Mazidul Akmal


Gambar: Ayah kepada rakan Izzat, Abu Hashim Mohd Zain, 48 tahun.

Ditemui di IPD Central.

“Saya tidak percaya anak saya disorokkan makhluk halus” lapor Mazidul Akmal TV3


Ini 'kuasa baru' media sosial... bayangkan bagaimana satu rumah kosong, boleh jadi topik yang diperkatakan jutaan orang melalui berbagai medium media sosial, facebook, twitter, instagram...

Kadang-kadang kita naik 'seram' fikir macam mana satu-satu perkara boleh jadi 'viral' begitu dahsyat terutamanya ketika fakta dan mitos bercampur.

Al kisah Villa Nabila kononnya rumah kosong yang paling berhantu di Johor, nombor lima paling berhantu di Malaysia dan nombor 10 di seluruh dunia.

Entah siapa yang pergi periksa rumah-rumah berhantu ini pun tak ada yang tahu... cuma ia tersebar, meluas melalui media sosial.

Kononnya juga, Villa Nabila ini ditinggalkan selepas terjadi kes bunuh melibatkan budak kecil Nabila yang dibunuh orang gaji dan disimen di dalam dinding.

Sekali lagi, entah betul entah tidak, tapi itulah yang tersebar.

Villa Nabila jadi popular tiba-tiba kerana tersebarnya cerita kononnya 30 orang yang masuk ke rumah tersebut hilang secara tiba-tiba.

Macam-macam cerita ....Janganlah percaya cerita yang tidak diketahui sumber .....

Tambah GooglePlus Followers Badge untuk Blogger

Menambah Google Plus widget pada laman web anda membantu anda memandu lebih ramai pelawat ke  Google Plus anda, dan seterusnya meningkatkan pengikut untuk kesan jangka panjang. Google menyediakan pelbagai alat dan sumber untuk mewujudkan dan menambah Google Plus widget ke laman web anda. Google Plus Badge adalah widget blogger biasa digunakan pada laman web mereka. Google Plus baru sahaja dikemaskini Badges mereka, menjadikan mereka lebih fleksibel, ciri-kaya, dan mudah untuk dilaksanakan. Dalam catatan ini, kita akan bercakap tentang bagaimana untuk menambah Google Plus Badges ke Blogger.


Jenis badges

 Google Plus Profil, Pages, dan Komuniti semuanya berbeza, terdapat lencana berasingan bagi setiap jenis .

Lencana untuk Profil Google Plus adalah untuk profil individu . Mereka membolehkan pengguna dengan mudah mencari anda di Google dan menambah anda ke kalangan terus dari laman web anda. Lihat contoh di bawah.





Bagi halaman Google Plus adalah untuk halaman jenama di Google Plus, dan mereka termasuk ciri-ciri lencana profil dan menambah beberapa fungsi tambahan. Mereka membantu Google menyatukan +1 dari laman web anda dan halaman Google+ anda, dan membuat laman web anda layak untuk Google+ Direct Connect. Lihat di bawah untuk contoh.



Lencana untuk masyarakat membantu orang mencari komuniti anda dan melibatkan diri dengan pengguna lain pada topik yang mereka dapati menarik.


Bagaimana untuk membuat ?

Penciptaan Badge adalah benar-benar mudah. Hanya ikut langkah-langkah mudah yang diberikan di bawah untuk mencipta lencana anda sendiri.

Langkah 1 : Lawati Google+ halaman penciptaan Badge untuk memulakan
                    (pastikan anda sudah log in)

Langkah 2: Pilih profil , halaman atau masyarakat anda mahu mencipta badges ( Lihat imej di bawah)



Untuk URL, anda boleh masukkan URL sama ada profil lama anda, atau URL baru adat yang Google Plus kini membolehkan anda buat. Untuk URL  , anda boleh masukkan URL Plus Google ( plus.google.com / + nikzhafran ), atau Google URL mudah (google.com / + nikzhafran ). Tetapi pastikan anda memasukkan 'http://' sebahagian juga. Sebagai contoh, http://google.com/+nikzhafran .

Langkah 3 : Untuk Ciri-ciri , pilih pilihan ' Badge '

Langkah 4 : Pilih sama ada anda mahu susun atur potret atau susun atur landskap. A susun atur potret membentangkan semua elemen-elemen (imej , butang dan lain-lain ) dalam format menegak - dari atas ke bawah. Sebaliknya , susun atur landskap memaparkan unsur-unsur dalam fesyen mendatar. Lihat di bawah bagi contoh.

Contoh susun atur potret



Contoh susun atur landskap



Langkah 5 ; Pilih saiz lencana . 300 piksel lebar adalah standard bagi kebanyakan sidebars

Langkah 6 : Dapatkan kod. Anda boleh melihat kod yang dijana hak di bawah preview badge.


Sekarang tampal kod ini di mana-mana yang anda mahu di dalam blog Blogger anda (atau mana-mana blog atau laman web untuk perkara itu ). Anda boleh melihat badges yang dipaparkan, bersama-sama dengan semua butang bekerja dengan sempurna . Jika anda menghadapi masalah, atau jika a tidak akan muncul untuk sebab-sebab tertentu , hanya berasa bebas untuk meminta kami , dan kami akan gembira untuk membantu.  :)

Proton Suprima S




Nama Suprima yang dipinjam daripada kata asal Inggeris supreme yang membawa maksud tertinggi dilihat sesuai kerana model itu memiliki semua kehendak serta keperluan semasa lebih moden sekarang.

Kereta terbaharu ini merupakan model dilengkapkan dengan produk terkini yang tidak pernah dimiliki model Proton terdahulu seperti lampu siang (DRL), Android-based Operating System, lampu LED di belakang dan Hill-hold Assist serta Park Assist bagi varian premium.

Proton Suprima S merupakan sebuah model lima pintu yang dinamik serta memiliki reka bentuk luaran dan dalaman yang sporty lagi premium dengan prestasi enjin yang unggul.

Kereta model tersebut menggunakan enjin 1.6 liter dengan ProTonic Continuous Variable Transmission (CVT), tujuh kelajuan automatik yang menawarkan kuasa maksimum 140 PS pada 5,000 revolusi per minit (rpm) dan kuasa kilas 205 Newton meter (Nm) pada 2,000 hingga 4,000 rpm, berkuasa sama seperti enjin 2.0 liter lain.

Malah, Suprima S juga dilengkapi ciri-ciri keselamatan terbaik dengan enam beg udara, tingkap kuasa anti-perangkap, Sistem Anti Kekunci Membrek (ABS), Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC) serta bagi model premium disertakan Park Assist dan kamera undur.

Selain itu, Proton turut menawarkan program lima bintang kepada pembeli Suprima iaitu jaminan lima tahun atau 150,000 kilometer dan bantuan jalan raya secara percuma selama lima tahun.

Berikut ialah harga untuk varian Proton Suprima S:-


  • Proton Suprima S 1.6 Executive (metallic) RM76,688
  • Proton Suprima S 1.6 Executive (solid) RM76,338
  • Proton Suprima S 1.6 Premium (metallic) RM79,988
  • Proton Suprima S 1.6 Premium (solid) RM79,638


Dengan beberapa harga model lain turut berada di dalam lingkungan harga yang hampir sama, saingan sengit sudah pasti akan dihadapi oleh Suprima S ini. Untuk maklumat lanjut mengenai model terbaru Proton ini, silalah ke bilik pameran berhampiran anda. Baca artikel ini sepenuhnya untuk melihat lebih banyak gambar Proton Suprima S.

JPJ akan pertimbang had jangka hayat kenderaan


Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) perlu membuat pertimbangan teliti sebelum menetapkan had jangka hayat kenderaan di negara ini, kata Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Aziz Kaprawi.

Beliau bagaimanapun berkata keputusan itu mungkin perlu dibuat dengan segera demi kepentingan rakyat.

Bercakap pada sidang media selepas melancarkan sambutan Hari Maritim Sedunia peringkat kebangsaan 2013 di Sibu hari ini, beliau berkata cadangan Ketua Pengarah Institut Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) Prof Dr Wong Shaw Voon baru-baru ini pada asasnya merupakan suatu penemuan baru.



Pada Jumaat, Dr Wong memberitahu media di Melaka bahawa kereta berusia lebih 12 tahun tidak selamat untuk berada di jalan raya.

Mengenai isu berasingan, Abdul Aziz berkata cadangan penubuhan Seksyen Profil Pemandu Kenderaan Komersial di JPJ sedang dilaksanakan.

"Jabatan Pengangkutan Jalan sedang melaksanakannya di seluruh negara. Melalui penyediaan profil ini, kami akan dapat mengenal pasti dan bertindak terhadap pemandu yang mempunyai saman tertunggak atau mempunyai laporan polis untuk memastikan mereka tidak lagi memandu di jalan raya.

"Kami mahu melindungi orang ramai. Kami tak mahu pemandu bermasalah ini mengancam keselamatan penumpang mereka atau pengguna jalan raya lain," katanya.

– Bernama, 17 November, 2013.


Bagi pendapat sayalah...

Kerajaan perlu turunkan harga kereta la, jgn tax lg harga kereta, klu tax pun biar harga tu tak tinggi sangat, kereta luar negara lebih murah daripada kereta Malaysia, Mahal sangat...
kalau dah boleh turun harga mcm tu, barulah nak hadkan umur kereta........

Anak boleh 5A Dalam UPSR Dapat Mini Cooper RM 210K

Keputusan UPSR sudah keluar dan diumumkan semalam. Alhamdulillah dan tahniah kepada yang berjaya.Semalam ramai juga rakan-rakan Facebook saya yang post gambar bersama anak masing-masing yang berjaya mendapat keputusan yang cemerlang. Tahniah sekali lagi saya ucapkan.

Bagi yang kurang cemerlang cuba perbaiki di masa akan datang. Jadikan ini pengajaran. Masa masih panjang. UPSR bukan segalanya. Buang kekecewaan. Keputusan UPSR sudah keluar dan tiada apa harus dibuat dengan UPSR lagi. Bangkit semula dengan semangat baru untuk PMR dan SPM. Baiki hubungan antara anak, ibubapa dan guru-guru.




UPSR baru je dapat 5A dah dapat Mini Cooper.Kejadian ini terjadi di Kota Bahru,Kelantan.Tidak mengapa nanti boleh simpan untuk pakai lepas SPM nanti hi3.Semakin maju dah zaman sekarang tidaklah macam zaman dahulu.

Nasyid Macam Cantik Jer Macam Comel Jer

Alhamdulillah!! Syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan izin-Nya lah saya dapat menyiapkan secara full recording lagu parodi Islamik “MACAM CANTIK JER MACAM COMEL JER”(Ilham video Awek Legoland). Ini disebabkan slps sy upload video lagu ini versi nyanyian sy bersama piano solo minggu lps, byk stesen radio yg meminta sy merakamkannya secara penuh utk dimainkan di radio mereka. Motivasi sy utk siapkan lagu ini secara full recording juga adalah disebabkan sokongan LUAR BIASA anda semua! Ramai yg x henti2 inbox sy dan suruh sy rakamankn lagu ini. Semoga Allah S.W.T. membalas jasa anda semua. Apa yg penting, jom kita ambil manfaat drpd lagu ini dan marilah sama2 kita bersyukur dengan nikmat-Nya yang tak terhitung banyaknya.
Untuk info lanjut sila layari www.amar.com.my




 Liriknya di sini:-

MACAM CANTIK JER MACAM COMEL JER
PERHATIKAN KEINDAHAN ALAM DAN DIRI
BETAPA AGUNGNYA KUASA ILAHI
HEBATNYA DIA YANG MAHA PENCIPTA
SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH ALLAHUAKBAR
KECANTIKAN KEINDAHAN YANG DIBERI
HANYA PINJAMAN SEMENTARA
SEBAGAI UJIAN UNTUK KITA
APAKAH BERSYUKUR ATAU SEBALIKNYA
MACAM CANTIK JER, MACAM COMEL JER
SEMUA CIPTAAN ALLAH
MACAM CANTIK JER, MACAM COMEL JER
SEGALA PUJIAN KEMBALI PADA-NYA
MACAM CANTIK JER, MACAM COMEL JER
INDAHNYA TUHAN CIPTAKAN KITA
MACAM CANTIK JER, MACAM COMEL JER
AJAIBNYA ALAM SEMESTA
RAP:
Sesama kita jangan mengata, usah menghina kelak sama tarafnya
Janganlah pula meletakkan diri yang mulia ini pada tahap yang rendah
Menjadi fitnah, kita ada maruah, kita punya amanah
Cantikkan akhlak comelkan peribadi
Ia pemikat hati, ia hiasan diri
Kembalilah kita kepada fitrah kejadian
Keindahan alam dan diri sempurna ciptaan Yang Maha Esa.

BERSYUKURLAH KITA DENGAN NIKMAT-NYA


Lagu & penerbit: AMAR
Lirik: Magictawau Alif (Magician Sabah)
Senikata rap: AMAR
Senikata tema: Syasya Solero
Susunan muzik, piano, string & pad: AMAR
Gitar: Along Exist
Drum: Ujang Exist
Bass: Kelly
Studio: Ada Exist Studio
Mixing & mastering: Along Exist
Hak cipta: AMAR MAGICAL CONSULTANT AND TRAINING (www.amar.com.my)

***Penghargaan istimewa juga kpd Page2 ternama dan berpengaruh yg pernah mempromosi atau memberi sokongan kpd lagu ini sehingga meletup iaitu:-

Tawaran Pakej Komunikasi Belia(Rebate Smartphone RM200)




PEMBERITAHUAN
Mereka yang telah mendaftar tetapi masih belum menebus rebat tersebut masih boleh berbuat demikian dalam tempoh yang telah ditetapkan.
 

Rebat RM200 Pakej Komunikasi Belia (PKB) telah habis dipohon oleh 1.5 juta belia yang layak memohon. Oleh yang demikian, pendaftaran untuk Rebat RM200 PKB ini ditutup.
Jemaah Menteri telah bersetuju agar belia berumur 21 hingga 30 tahun berpendapatan RM3,000 ke bawah boleh membeli apa jua jenis telefon pintar dengan rebat RM200 yang diumumkan kerajaan.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dalam satu kenyataan di sini, berkata perkara itu diumumkan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim selepas mempengerusikan mesyuarat pasca kabinet kementerian tersebut Rabu.

Pemberian rebat RM200 itu dilaksanakan di bawah Pakej Komunikasi Belia (PKB) selaras dengan ucapan Belanjawan 2013 yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada September lepas.

Menurut kenyataan itu, pelaksanaan skim tersebut ialah atas prinsip 'siapa cepat dia dapat'.

Tujuh syarikat telekomunikasi yang melaksanakan skim PKB di bawah koordinasi SKMM adalah Celcom, Clixster, DiGi, Maxis, Tune Talk, U Mobile dan YTL Communications.- Bernama

 SKMM melalui notis yang dipaparkan melalui laman rasmi mereka, mengatakan mereka yang telah sedia mendaftar untuk Pakej Komunikasi Belia mempunyai masa sehingga 3 bulan untuk menebus rebat tersebut, sebelum ia tamat tempoh sah lakunya.
Sumber Rujukan: SKMM










  •     Warganegara Malaysia yang berumur di antara 21-30 tahun pada tarikh memohon;
  •     Pendapatan bulanan adalah RM3,000 dan ke bawah;
  •     Model telefon pintar 3G yang ditawarkan (Terkini: Harga maksima Tiada Had);
  •     Untuk langganan baru dan sedia ada pakej jalurlebar; dan
  •     Satu telefon hanya untuk satu belia;

Anda boleh melayari laman web berikut untuk pendaftara
Pendaftaran Pakej Komunikasi Belia