Football fans, you need to watch this because this could be you. http://my.digestrr.com/p/7NQla ^_^
Home » , , » Cara Meletakkan Background Pada Shoutmix

Cara Meletakkan Background Pada Shoutmix



Tutorial Kali Ini Adalah Untuk Meletakkan Baground pada Shoutmix anda supaya ia kelihatan lebih lagi berseri berbanding dengan biasa.Langkahnya sangat mudah apa yang anda perlu buat ialah ikuti tutorial dibawah ini.

Langkah 1
- Pastikan anda telah mempunyai Shoutmix, kalau belum boleh log in disini
- Buat shoutmix anda mengikut citarasa anda

Langkah 2
Copy code di bawah


<div id="edited" style="width:250px; height:400px; background:url(http://www.bestiphonewallpapers.com/bulkupload/081109/Cartoon/PinkHelloKitty.jpg) no-repeat left top; padding-top:-5px; padding-left:0px; position:relative" align="center">


<!-- Begin ShoutMix - http://www.shoutmix.com -->

<iframe frameborder="0" title="Jeritanblog" height="400" src="url shoutmix anda" id="r" style="filter:alpha(opacity=50);opacity:0.55;-moz-opacity:0.55; display:block; " scrolling="auto" width="250">

<a href="url shoutmix anda">View shoutbox</a>

</iframe>></div>


<!-- End ShoutMix -->




Info :-
- pilih background yang anda suka (pastikan saiz background lebih kurang saiz shoutmix anda)
(gantikan url pilihan anda pada tulisan yang berwarna Hijau)


http://www.soiphone.com/uploads/200902/f/1235098340.jpg



http://www.dreamstime.com/blue-background-thumb2315107.jpg


http://www.dreamstime.com/floral-background-thumb4863792.jpg

- sesuai height dan width mengikut blog anda
- masukkan url shoutmix anda (anda boleh cari dalam shoutmix anda yang terdahulu)
Contoh URL :- http://www2.shoutmix.com/?nikzhafran
Peringatan:
- Jangan buang dahulu shoutmix yang asal (klo boleh simpan dulu codenya pada notepad)
- Bila sudah berpuas hati, barulah dibuang shoutmix yang dahulu dan gantikan yang baru
- background dari photobucket kadangkala menganggu paparan (elak guna)
- anda tidak perlu risau jika background yang dipilih mempunyai warna yang terang kerana warna akan menjadi kabur bila di shoutmix

22 ulasan:

  1. erx.. cmne eh nk buat shoutmix tuu float mcm sidebar ?

    BalasPadam
  2. ok
    Buku Tamu Tersembunyi
    http://jeritanblog.blogspot.com/2010/09/buku-tamu-tersembunyi-version-2.html

    BalasPadam
  3. saye nk wat shoutmix..
    tpy x tau nk wt cm ner..
    bg taw ley?

    BalasPadam
  4. @at3In sYazwAna
    register dulu kat shoutmix.com
    dan jangan lupa baca ok
    Buku Tamu Tersembunyi
    http://jeritanblog.blogspot.com/2010/09/buku-tamu-tersembunyi-version-2.html

    BalasPadam
  5. cm nha nhe . .x fhm laa . .x tw nha buat .t0long sye b0leh?

    BalasPadam
  6. @rozifah eiyfa
    apa yang x faham dan apa yang saya boleh tolong

    BalasPadam
  7. tk jdik pownn... klu stmix yg floating memg tk bole ea??

    BalasPadam
  8. yeayyyy..dh jadi..hehe
    ermm..tapi kan..leh tak tulisan nye wane itam pekat??
    macam tak bape jelas la..hihi

    BalasPadam
  9. @♪..aq[daN]pUteraku..♪
    boleh buat tapi kena hati--hati semasa pertukaran kode tu..tersilap sikit memang x jadi

    BalasPadam
  10. code tu nak letak kat mane?

    BalasPadam
  11. da jadi da. .
    siap floating lagi. .
    tapii,,,
    kenape warne dia kabur sangat ??
    ta leh gune warna shoutmix yang asal ke ??

    BalasPadam
  12. @fareiyka dia memang kabur..x boleh guna warna asl nanti x nampak balance banground dengan tulisan

    BalasPadam
  13. susahla tk retila :( mcm mne nie..peningla

    BalasPadam
  14. waa.. x jadi plak nk try byk kali ni

    BalasPadam
  15. tq.... cantik dh blog sy hehehe tp trhilang msg dulu sbb lupa nk copy awal2 but ok!!

    BalasPadam
  16. npe xjdik??? sy da msukkan url n save dlm html widget. tp xkuar pn....erm.. :(

    BalasPadam
  17. Assalamualaikum...

    Cara ni kalau digunakan pada Cbox boleh juga ke atau hanya shoutmix sahaja...?

    Sebelum ni saya dah tahu nak masukkan gambar latar di dalam text are cbox.., cuma cara yang ini belum dicuba lagi...

    BalasPadam